(magyar)EnglishDeutsch
Akadálymentes oldal 1%
Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Intranet
Hírek > Önkénteseket keresünk Bécsbe

Önkéntes fogadás


Fogadóhelyeink

 

Győr - Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona

 

1995-ben kezdte meg működését Nádorváros városrészben. Az épülethez parkosított udvar tartozik. 39 fő (mozgássérült, értelmi, érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, továbbá autista) ellátását biztosítják 6-8 fős gondozási csoportokban.

Nappali ellátást nyújtó intézmény, ahol a gondozottak heti rendben meghatározott fejlesztő foglalkoztatása mellet egyéni fejlesztéseket is végeznek. Ezek az egyes gondozottak igényeihez szabott tevékenységek, amelyekben önkéntesünk is közreműködik:  relaxáció, aerobic, kézműves foglalkozás, ének-zene, stb. 

 

 

Tarnabod - Máltai Óvoda és Általános Iskola


Tarnabod Budapesttől 120 km-re helyezkedik el keleti irányban, egy 826 fős hátrányos helyzetű falu. A településen a Máltai Szeretetszolgálat komplex módon segíti az ott élő családokat. Szociális munkások segítenek a hátrányos helyzetben élő családoknak otthonaikban, az általános iskolát, a játszóházat és az ifjúsági házat a Szeretetszolgálat működteti. Munkahelyet is biztosít a településen, ahol kiselejtezett elektrotechnikai eszközöket szétszerelő üzemben dolgozhatnak a képzetlen lakosok.Az iskola fontos helyszíne a családokat támogató tevékenységnek, hiszen itt a gyermekek nevelésén túl a szülőkkel is állandó kapcsolatot tartanak.


A fiatalok többsége halmozottan hátrányos helyzetű, ezért több 15-16 éves korú is tanul az iskolában. A tanoda a felsős általános iskolás gyerek felzárkóztatását segíteti. Az iskolások délutánonként az Ifjúsági Információs Pontban játszhatnak, beszélgethetnek, internetezhetnek, tanulhatnak, illetve az iskola udvarán tarthatnak edzéseket és focizhatnak. 2007-ben indították a faluban a gyermekétkeztetést. A 0-5 éves korú gyermekek és szüleik a gyerekházban kapnak segítséget gyermekgondozás, gyermeknevelés, tanácsadás, kreatív gyerekfoglalkozások, szülői közösség építés formájában.
Az EVS önkéntes feladatai: az óvoda, játszóház, iskola és ifjúsági ház életében való aktív részvétel, programszervezés, programok irányítása. Iskolai asszisztencia, iskolán kívüli tevékenységek szervezése: kézműves foglalkozások tartása, sportkörök, nyelvórákban segítés, kirándulásokon részvétel, a délutáni klubéletbe bekapcsolódás, felzárkóztatás, beszélgetések, játszóház. Az önkénteseknek lehetőségük van saját projekt indítására és vezetésére. Gazdag tapasztalatszerzési lehetőséget nyújthat számára a munka, szinte minden korosztállyal foglalkozhat a legkisebbektől a fiatal felnőttekig.