(magyar)EnglishDeutsch
Akadálymentes oldal 1%
Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Intranet
Hírek > Önkénteseket keresünk Bécsbe

Önkénteseket keresünk Németországba és Franciaországba 2023-2024

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület pályázatot hirdet 18-30 éves fiatalok számára a német és francia önkéntességi törvény alapján fogyatékkal élők, idős emberek intézményeiben, óvodákban, nemzetközi ifjúságképző központokban végzendő 12 hónapos önkéntes szolgálatra.

 Az önkéntest fogadó intézmények teljes ellátást és zsebpénzt biztosítanak. Nyelvtudás nélkül is lehet jelentkezni, azonban a nyelvtudással (akár alapszintű) rendelkezők előnyben részesülnek.

 

A jelentkezés feltételei:
• 18-30 év közötti életkor
• erkölcsi bizonyítvány (online beszerezhető)
• egészségi alkalmasság      (egyszerű háziorvosi igazolás)
• kiválasztás esetén Hepatitis A/B és koronavírus elleni oltás felvétele
• koronavírus elleni oltás felvétele
(az oltásokra azért van szükség, mert a kiválasztott önkéntesek bentlakásos
intézményekben, fiatalok és gyermekek között fognak segíteni és ez helyi előírás)
• önéletrajz magyarul és németül, illetve franciául - max. 1 A/4-es oldal
• motivációs levél magyarul és németül, illetve franciául - max. 1 A/4-s oldal
• ajánlás egy közösségtől, intézménytől magyarul (iskola, cserkészcsapat, egyházi közösség stb.) valamint németül vagy franciául
• 1 db igazolványkép (jpg fájlban megküldve)
• online jelentkezési lap kitöltése, amelyet itt lehet elérni


Az online jelentkezési lap kitöltése egyben a Máltai Szeretetszolgálat adatkezelési szabályzatának elfogadása, hozzájárulás a pályázat lebonyolítása érdekében szükséges személyes adatok kezeléséhez.

Rövid kísérő levéllel a dokumentumokat az alábbi címre kell küldeni:
jelentkezem.onkentesnek.kulfoldre@maltai.hu (Hiánypótlásra van lehetőség.)


Jelentkezési határidő: 2023. február 15.

A pályázattal kapcsolatos kommunikáció kizárólag elektronikusan történhet. Kérdést lehet feltenni a
jelentkezem.onkentesnek.kulfoldre@maltai.hu címre.

Minden levélre 2 munkanapon belül válaszolunk.
A pályázókkal személyes interjút készítünk, ezt követően történik meg a kiválasztás. Az interjút követően a program munkatársaiból és korábbi külföldi önkénteseinkből álló team választja ki azokat, akik elnyerik a lehetőséget.

A kiválasztott fiatalok maguk vállalják a kiutazás költségeit, a program a kiérkezést követően nyújtja a fentiek szerinti támogatást. Kiutazásra az olcsó megoldásokat lehet igénybe venni (Flixbusz, fapados légitársaság stb.)

Részletes tájékoztató a programról:
Az önkéntesek óvodákban, nemzetközi ijfúságképző központokban, fogyatékkal élők és idős emberek otthonaiban folytatják szolgálatukat. Segítenek a szabad idős programokban, a gondozásban/ápolásban és a háztartási teendőkben.

A fogadó helyeken az alábbi szolgáltatásokat kapják:
· szállás
· élelmezés (2021-ben havi 258 EUR pénzbeli támogatás vagy természetbeni ellátás, vagy részben pénzbeli/részben természetbeni) volt, az idei szám még nem ismert
· zsebpénz 110 EUR/hónap szabadon felhasználható
· betegség/baleset/felelősségbiztosítás
· szemináriumok a projekt időtartama alatt (kb. 25 nap)
· 24 nap szabadság (40 órás munkahét)
· mentorálás, kísérés


A program lefolyása:

1. Írásbeli jelentkezés e-mailen
A pályázó elkészíti a kért dokumentumokat és elküldi a magadott e-mail címre. Ezzel egyidőben kitölti az online jelentkezési lapot.

 

2. Személyes interjú
A pályázót meghívjuk személyes beszélgetésre a Budapest Bem rakparton lévő irodánkba. Megismerkedünk, személyes tájékoztatást adunk a választott országban kínálkozó lehetőségekről.

 

3. Kiválasztás
A pályázók közül kiválasztjuk azokat, akik kiutazhatnak. A kiválasztásban részt vesznek külföldi partnereink és korábbi önkénteseink. A kiválasztás célja az, hogy a jelentkező a számára legjobban megfelelő fogadó helyre kerüljön. Pl. van olyan francia fogadó hely, ahol az önkéntes időnként autóval szállítja a mozgásukban akadályozottakat vásárolni - ide olyanokat várnak, akiknek van autóvezetési gyakorlata; van olyan fogadó hely óvodában, ahol sok zenei foglalkozás van, ide olyanokat érdemes küldeni, akik szeretnek énekelni; stb.

 

4. Felkészítő szeminárium
A kiválasztottakat 2023. nyarán egy közösen egyeztetett időpontban 1-3 napos szemináriumra hívjuk meg. A szemináriumon részletes tájékoztatást adunk a kiutazással kapcsolatos tudnivalókról, rendezzük az esetlegesen még függő adminisztratív dolgokat. Látogatást szervezünk a külföldi fogadó helyhez hasonló tevékenységet végző máltai intézményben. Lesz meglepetés program is.

 

5. Kiutazás
2023. augusztusban történik a kiutazás. A Németországot választottak Drezdába, a Franciaországot választottak pedig Niederbronn les Bainsba utaznak. Itt találhatók azok a partnerszervezetek, amelyekkel együtt dolgozunk ebben a programban. A kiutazást mindenki maga finanszírozza és szervezi. Ajánlott a vonat/Flixbusz kombináció, ez a legolcsóbb megoldás.

 

6. Bevezető szeminárium és nyelvoktatás
Külföldi partnerszervezeteink rövid intenzív nyelvtanfolyamot szerveznek. Ők is tartanak felkészítő szemináriumot, ahol részletesen bemutatják a fogadó helyeket. A szemináriumon együtt vesznek részt azok a fiatalok, akik szeptemberben kezdik meg szolgálatukat.

 

7. Szolgálat letöltése a külföldi fogadó helyen
Szeptember 1-én kezdődik a szolgálat a fogadó helyen. Az odautazást külföldi partnereink szervezik meg. A szolgálat időtartama alatt lehetőség van szabadságot igénybe venni és ez alatt a fogadó országban utazni, vagy hazalátogatni. Rokonok, ismerősök meglátogathatják az önkéntest külföldi fogadó helyén, elszállásolásukról azonban maguknak kell gondoskodniuk. Az önkéntesek szállásukon általában nem fogadhatnak szállóvendéget. A szolgálat alatt partnerszervezeteink több alkalommal szerveznek rövid szemináriumot, ahol az önkéntesek tapasztalataikat megoszthatják egymással és közös programokat is szervezhetnek.

 

8. Hazautazás
A hazautazás 2024. augusztusában történik. Ezt egyénileg oldják meg az önkéntesek.

 

9. Értékelő, visszatekintő találkozó
2024. őszén rövid találkozóra meghívjuk önkénteseinket a budapesti központunkba, ahol beszámolnak tapasztalataikról. Számunkra is fontos ez a találkozó, hiszen az önkéntesek tapasztalatai segítenek bennünket munkánkban.

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Külföldi önkéntesség koordináció
1011 Budapest Bem rakpart 28.
e-mail: jelentkezem.onkentesnek.kulfoldre@maltai.hu
volunteer.maltai.hu
« vissza