(magyar)EnglishDeutsch
Akadálymentes oldal 1%
Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Intranet
Hírek > Önkénteseket keresünk Németországba és Franciaországba 2023-2024

Önkéntes küldés


Jelentkezz külföldi önkéntes szolgálatra!
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lehetőséget biztosít a külföldi önkéntes munkában való részvételre, kapcsolódva az Európai Önkéntes Szolgálathoz (EVS). A mi segítségünkkel külföldi szociális intézmények, civil szervezetek munkájába kapcsolódhatsz be Németországban, Franciaországban, Angliában, Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban, Litvániában és bárhol, amit akár Te is kiválaszthatsz most magadnak!
 

Hogyan választhatod ki magadnak a Neked legmegfelelőbb külföldi helyszínt, ahol önkéntes szociális szolgálatot végezhetsz akár egy éven keresztül és közben számodra új emberekkel, egy új kultúrával és nyelvvel ismerkedsz meg? Elég egyszerűen: kattins az alábbi képre és a European Youth Portal oldalára jutva böngészhetsz és válogathatsz az európai önkéntes fogadó szervezetek aktuális, neked tetsző, jobbnál jobb ajánlatai között.

 

 


 

  

Miért érdemes részt venni az önkéntes programban?

 
Először is azért, mert olyan tapasztalatokra fogsz szert tenni, amelyeknek nagy hasznát veszed majd egész életed során. Attól kezdve, hogy felveszed velünk a kapcsolatot, részese leszel egy felkészülésnek, mely során megtanulod, hogyan tarts kapcsolatot különféle szervezetek képviselőivel, miként tudod elképzeléseidet összefoglalni és másoknak hatásos módon előadni, hogyan érdemes kis lépéseket tenni azért, hogy távolabbi céljaidat elérhesd. Itthon megkezdett felkészülésedet külföldön folytatod. Képzéseken veszel részt, intenzív nyelvtanfolyamon tanulhatod meg az adott ország nyelvét azért, hogy beilleszkedésed minél zökkenő mentesebb legyen a kiválasztott szervezetnél, ahol önkéntes leszel. Érdemes önkéntes szolgálatot vállalni, mert sokféle emberrel kerülsz kapcsolatba, akik különböző országokból érkeznek. Megismered őket, szokásaikat, kultúrájukat miközben ők is megismernek Téged és rajtad keresztül hazánkat.
 

Nem formális tanulás

 
A külföldi önkéntesség sajátos tanulási lehetőséget nyújt számodra ahhoz, hogy bekapcsolódj egy másik ország társadalmának mindennapjaiba és ott munkatapasztalatot szerezz. Ez hozzájárulhat későbbi elhelyezkedési esélyeid növeléséhez. Az EVS kiemelt célja egyrészt, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak saját jövőjük formálásához, másrészt, hogy az önkéntes szolgálat során kialakuló kapcsolatokkal erősödjön az intézmények, civil szervezetek nemzetközi együttműködése és tapasztalatcseréje.
 

Mi nem EVS?

 
• az alkalomszerű, nem megtervezett, részmunkaidős önkéntes tevékenység;
• a vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat;
• a fizetett állás; az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket;
• a szabadidős vagy turisztikai tevékenység;
• a nyelvtanfolyam;
• az olcsó munkaerő kihasználása;
• a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.
 

Ki vehet részt az EVS programban?

 
Minden 18 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal.
Alsó korhatár: az önkéntes jelöltnek el kell érnie az alsó korhatárt a szolgálat kezdetének időpontjáig, tehát csak a 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhetnek.
Felső korhatár: a leendő önkéntes a szolgálat kezdete előtt nem töltheti be a 31 éves kort.

 

Hogyan kell jelentkezni?

Egyrészt vagy felhívást teszünk közzé, amely a részletes feltételeket tartalmazza. A felhívást ezen a honlapon olvashatod - ezért érdemes ezt rendszeresen felkeresni. A Felhívást széles körben terjesztjük, találkozhatsz vele levelezőlistákon, más honlapokon, hírlevelekben. A másik lehetőség pedig, hogy Te választod ki magadnak a European Youth Portal adatbázisából a neked legjobban tetsző külföldi önkéntes lehetőséget, és miután felvetted a külföldni fogadó hellyel a kapcsolatot és ők megfelelőnek találnak és szívesen fogadnának Téged, akkor ezt jelzed nekünk és mi minden szükséges dolgot elrendezünk és felkészítünk a biztonságos kijutáshoz és kinttartózkodáshoz, folyamatosan kapcsolatot tartva fogadó szervezettel és Veled. Ilyen egyszerű.

 

Hogyan zajlik le a külföldi önkéntesség?

 

Erasmus+

Az Európai Bizottság 2014-ben indította el az Erasmus+ programot, amelnyek ifjúsági fejezete a fiatalok és ifjúsági szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzését, a nemformális tanulást, a társadalmi bevonást és az aktív részvételt támogatja. A programon belül az Európai Önkéntes Szolgálat keretében a fiatalok hosszabb-rövidebb időt külföldön tölthetnek önkéntesként.  Az Erasmus+ ifjúsági fejezetének magyar nemzeti irodája az NCSSZI Erasmus+ Ifjúsági Programiroda. A Programiroda által kiírt pályázatok támogatják a külföldi önkéntességet.


Az Eurodesk EU-s információs hálózat országszerte nyújt információt az Erasmus+ programról, illetve külföldi és belföldi munkavállalás, önkéntesség, tanulás, szabadidős programok terén mindenről.

 

Az Európai Ifjúsági Portál egy az Európai Bizottság által fenntartott hírportál, amely naprakész adatbázisként szolgáltat információkat és lehetőségeket az Európában élő fiatalok számára.

 

 

ICE - Initiative Christen für Europa e.V.

Az ICE (Drezda) magánszemélyek és szervezetek munkaközössége, amelynek fő célja hogy hidat építsen Európában a fiatalok önkéntességének szervezésével, támogatásával, szociális területen megvalósuló projektein keresztül. Az egész Európára kiterjedő hálózat tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. Közös munkánk a szociális kérdések keresztény szemléletű megközelítésére épül, amelynek három alappillére a személyesség, a szolidaritás és a szubszidiaritás.

Az ICE hálózata az Európai Önkéntes Szolgálat mellett a német önkéntes programokban is részt vesz, ezért az általuk közvetített fiatalok számára jelentős számú fogadó hely áll rendelkezésre. Az ICE tagszervezetei jellemzően önkéntesek küldésével és fogadásával foglalkoznak, ezért az ICE segítségével lehetőség van Európa egyéb országaiban - nemcsak az EU tagállamokban - önkéntes szolgálatot vállalni.